Претрага
Close this search box.
2023

Umetnost ispovedanja

Kratki dokumentarni film u kom pevačica i kompozitorka Jelena Buča deli svoju priču o preživljavanju pokušaja seksualnog napada.

Detaljnije

Jelena Buča, poznata srpska pevačica i kompozitorka, odlučuje da podeli svoju priču o preživljavanju pokušaja seksualnog napada u filmu „Umetnost ispovedanja“. Film prikazuje Jeleninu hrabrost i snagu u suočavanju sa traumom i korišćenju svoje muzike za isceljenje.

U filmu, Jelena otkriva svoju priču, vraćajući nas u noć napada. Kroz naraciju i emotivno pripovedanje, ona prikazuje kako se osećala i kako se borila sa posledicama napada na njeno fizičko i mentalno zdravlje. Uz nju je i glumica/plesačica Višnja Obradović koja interpretira njene reči kroz fizičko pripovedanje, stvarajući vizuelnu priču koja dodatno naglašava njen emocionalni teret.

Kao i mnogi drugi koji su preživeli nasilje, Jelena se susrela sa teškim putem oporavka. U filmu, ona deli svoje iskustvo o pronalaženju podrške i uspešnom savladavanju trauma koje su je pratile. Pored toga, ona koristi svoju muziku kao terapiju, što joj omogućava da izrazi svoja osećanja i podstakne druge da govore o svojim iskustvima.

Kroz priču i muziku, Jelena postaje glas koji se čuje u borbi protiv seksualnog nasilja. Film završava Jeleninim nastupom u kojem peva svoju originalnu pesmu, ističući moć svojih reči i muzike kao sredstva za isceljenje. Ona poziva druge da progovore o svojim iskustvima i pruža nadu i inspiraciju onima koji prolaze kroz slične situacije.

„Umetnost ispovedanja“ je snažan i inspirativan film koji pokazuje važnost progovaranja o seksualnom nasilju i moć muzike u procesu oporavka. Jelenina priča je testament njenoj snazi i hrabrosti u deljenju svoje traume i pružanju podrške drugima da urade isto.

Ekipa

Reditelj: Aleksandra Švonja
Producent: Aleksandra Švonja
Direktor fotografije: Dalibor Tonković
Montažer: Željana Švonja Plazonja
Kompozitori: Jelena Buča i Vladimir Uzelac
Koreograf: Višnja Obradović
Snimatelj: Aleksandar Korom