Classica Nova Logo
Претрага
Close this search box.
Aleksandra Švonja Classica Nova

Aleksandra Švonja

Aleksandra Švonja osnivač je i direktor produkcijske kuće Classica Nova u okviru koje deluje kao autor, reditelj i producent. Od osnivanja do danas, realizovala je više TV serijala, dokumentarnih filmova i značajan broj muzičkih i korporativnih video spotova. 

Tokom 2022. godine, na brojnim festivalima širom sveta prikazana su i višestruko nagrađena njena prva dva dokumentarna filma „Pesmom da život slavimo“ i „Dnevnik teniserke“. Sredinom 2023. godine, film „Umetnost ispovedanja“ koji Aleksandra potpisuje kao autor, reditelj i producent, premijerno je prikazan u finalu filmskog festivala u okviru globalne konferencije Women Deliver.

Zvanje mastera iz oblasti društvenih nauka stekla je na prestižnom engleskom fakultetu University College London (UCL), a osnovne akademske studije završila je na londonskom Regent’s College. Polaznica je programa „Filmska i TV produkcija“ na Njujorškoj filmskoj akademiji (NYFA). 

Dobitnica je više od 20 priznanja među kojima se od nedavno ističe nagrada „Stvaratelji za stoljeća“ koje je produkciji Classica Nova dodeljena za doprinos razvoju preduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Aleksandrin film „Dnevnik teniserke: Aleksandra Krunić“ nagrađen je na New York International Film Awards (NYIFA), Toronto International Women Film Festival, Golden Giraffe International Film Festival, Your Way International Film Festival. Aleksandra je u dva navrata bila dobitnica priznanja grada Novog Sada za izuzetan doprinos nauci i umetnosti.

Muzički spot „Redemption“ koji Aleksandra potpisuje kao rediteljka izabran je na Međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju za najbolji u kategoriji Best Art, dok je mesec dana kasnije proglašen za pobednički u kategoriji Best Music Video na međunarodnom The Gladiator Film Festival. 

Poseduje međunarodni sertifikat Londonske škole za odnose sa javnošću (LSPR), diplomu Britanskog instituta za odnose sa javnošću (CIPR) za oblast javnog zagovaranja, sertifikat Univerziteta Severne Karoline iz Psihologije popularnosti, kao i sertifikat Centra za razvoj ljudskih resursa i menadžment za diplomatski protokol. 

Članica je strukovnog Udruženja dokumentarista Srbije (DokSrbija), Udruženja poslovnih žena Srbije i međunarodne strukovne organizacije Film Fatales.

Govori srpski, engleski, španski i ruski jezik.