Classica Nova Logo
Aleksandra Švonja Classica Nova

Aleksandra Švonja

Aleksandra Švonja osnivač je i direktor produkcijske kuće Classica Nova. Autor je i producent TV serijala Pričajmo o tome sa Nevenom Buča, Profesija, Naše imanje, VET heroji i Svemir na Zemlji, producent je i reditelj više muzičkih i korporativnih video spotova. U 2022. na festivalima širom sveta premijerno su prikazana njena prva dva dokumentarna filma „Pesmom da život slavimo“ i „Dnevnik teniserke: Aleksandra Krunić“.

Zvanje mastera iz oblasti društvenih nauka stekla je na prestižnom engleskom fakultetu University College London (UCL), a osnovne akademske studije završila je na londonskom Regent’s College. Polaznica je programa „Filmska i TV produkcija“ na Njujorškoj filmskoj akademiji (NYFA). 

Dobitnica je više od 20 priznanja među kojima se od nedavno ističe priznanje „Stvaratelji za stoljeća“ koje je produkciji Classica Nova dodeljeno za doprinos razvoju preduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Spot „Redemption“ koji Aleksandra potpisuje kao rediteljka izabran je na Međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju za najbolji u kategoriji Best Art, dok je mesec dana kasnije proglašen za pobednički u kategoriji Best Music Video na međunarodnom The Gladiator Film Festival. Aleksandrin film „Dnevnik teniserke: Aleksandra Krunić“ nagrađen je na New York International Film Awards (NYIFA) i Toronto International Women Film Festival. Aleksandra je u dva navrata bila dobitnica priznanja grada Novog Sada za izuzetan doprinos nauci i umetnosti.

Poseduje međunarodni sertifikat Londonske škole za odnose sa javnošću (LSPR), diplomu Britanskog instituta za odnose sa javnošću (CIPR) za oblast javnog zagovaranja, sertifikat Univerziteta Severne Karoline iz Psihologije popularnosti, kao i sertifikat Centra za razvoj ljudskih resursa i menadžment za diplomatski protokol. Članica je strukovnog Udruženja dokumentarista Srbije (DokSrbija) i međunarodne organizacije Film Fatales.

Govori srpski, engleski, španski i ruski jezik.